Om Vores Lys

Produktion og materialer

  • KunstIndustriens voksalterlys er håndstøbte og fremstilles enkeltvis efter en mangeårig, klassisk og gennemprøvet opskrift, der giver lysene en smuk og langsom forbrænding på 5-7 gram i timen.

    Til fremstilling af vores voksalterlys bruges de bedste, reneste og mest stabile vegetabilske steariner og paraffiner der er på markedet. Det betyder, at lysene udover en langsom forbrænding også brænder meget rent og stabilt, uden at ose og lugte.


    Den specielle voksalterlys-blanding bevirker at lysene udover at give lys direkte fra flammen, også giver et varmt og gyldent skær gennem selve kroppen af lyset. Stearin er derimod lystæt. 

  • Det betyder at et bloklys lavet i rent stearin ikke får en glød ud gennem lysets krop eller en "lanterneeffekt" efterhånden som flammen brænder sig ned i lyset. Det betyder naturligvis mindre, hvis der er tale om et stagelys og derfor er mange af vores stagelys lavet af ren stearin.


    Vægen i voksalterlysene er nøje afstemt til lysets diameter. Det sikrer, at der ikke brændes mere lysmasse af end højst nødvendigt. Derved reduceres forurening og du sikres en lang brændetid. Samtidig sikrer den afstemte væge, at lys op til 7 cm i diameter brænder helt ned uden kant.

  • Mange tror, at 100% stearin er det bedste af lave lys af. KunstIndustrien sælger både lys i 100% stearin og lys lavet af andre blandinger – det vigtigste i den sammenhæng er kvaliteten af råvarerne og det gode håndværk. Dårlige eller urene råvarer giver lys der brænder dårligt eller ligefrem oser.

    I december 2016 fik vi testet vores lys for sodning hos et godkendt laboratorium. Resultatet skal ligge mellem 0 og 1, hvor 0 er bedst. Vores lys scorer helt ned til 0,04, afhængig af variant, og er således blandt de allerbedste på markedet.

Gode Råd

Gode råd om brug af stearinlys er enkle. For at få mest glæde af dine lys kan du følge disse fem gode råd.

1. Klip altid vægen til 1/2 cm inden du tænder lyset. Dit lys brænder længere med en kortere væge og du forebygger at det begynder at ose. 

2. Sluk lyset med en lyseslukker og derefter dyppe vægen i den flydende lys-masse. Så undgår du os og du får et lys, som er let at tænde, næste gang du skal bruge det.


3. Lys med en diameter på 7 cm og derover skal "passes" - dvs du skal enten trykke kanten ind mode flammen eller beskære den - begge dele indenfor et par minutter efter at du har slukket lyset, hvor lyset stadig er blødt. Et lys på 10,5 cm kan du lade brænde ned med kant, så får du en smuk lanterne. Lyset kan dog begynde at blafre, fordi flammen mangler ilt når den når et stykke ned i lyset. Det kan minimeres ved at lave to eller flere huller i siden af lyset ud for vægen.

4. Sæt aldrig lyset i træk - det vil enten brænde skævt, løbe eller begge dele. 

5. Brug aldrig et udendørs lyd indenfor. Du risikerer os, som sætter sig i møbler og tæpper. Udendørslys skal heller ikke bruges i lanterner, som står ude - her bruges også et indendørslys. Udendørs lys bruges kun i det fri.